2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.20.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

A női golf új szupersztárja

4 min read

Vasárnap ért véget a profi női golfozók idei első major-bajnoksága, a 3 millió dollár összdíjazású ANA Inspiration, amelyen a végig nagyszerűen teljesítő Jin-Young Ko imponáló magabiztossággal utasította maga mögé a mezőnyt. A 24 éves dél-koreai sztár immár negyedik tornagyőzelmét aratta az LPGA Touron, de ez volt karrierje első major címe, aminek köszönhetően átvette a vezetést a női világranglistán is.

Azt már jó ideje megszokhattuk, hogy Dél-Koreából minden évben érkezik néhány kiváló fiatal golfozó az LPGA Tourra, közülük tavaly Jin-Young Ko hívta fel magára leginkább a figyelmet, aki el is hódította a legjobb újoncnak járó, Louise Suggs-ról elnevezett díjat: nem is nagyon volt ez kérdéses, hiszen rögtön legelső versenyét megnyerte Ausztráliában, amit további tizenkét top10-es helyezéssel fejelt meg, és mindössze egyetlen tornán nem jutott cutba. Nem a semmiből jöttek ezek a sikerek, hiszen a nagyon erős koreai profi versenysorozaton tíz tornagyőzelmet aratott három szezon alatt, ráadásul 2017 októberében az LPGA KEB-Hana Bank Championshipen megszerezte első győzelmét a legjobbak között is, akkor még „vendégjátékosként”.

A 2019-es szezonnak már top10-es játékosként kezdett neki Jin-Young Ko, arra azonban aligha számított bárki is, hogy olyan menetelésbe kezd majd, hogy mostanra szupersztárként beszélhetünk a 24 éves versenyzőről. Az év első negyedében öt versenyen állt rajthoz az LPGA Touron, amelyeken egy kivételével mindegyiken dobogón végzett, köztük a Bank of Hope Founders Cupon győzni is tudott – ilyen előzmények után pedig nem csoda, hogy az ANA Inspiration egyik legnagyobb esélyeseként tartották számon. Az idény első női majorjét hagyományosan a kaliforniai Rancho Mirage-ban található Mission Hills Country Clubban rendezik, aminek híres pályáján a bajnokság 47 éves történetében a női golf legnagyobb alakjai szinte kivétel nélkül tudtak itt nyerni.

Az idei versenyre a megszokottnál nehezebb pályát készítettek elő a szervezők: a fairway-ek szűkebbek, a rough sűrűbb és mélyebb volt, mint az elmúlt években, ráadásul a bajnokság első két napján rendkívül erős szél is nehezítette a játékosok dolgát. A verseny felénél az az In-Kyung Kim vezetett, akinek keserű emlékei vannak az ANA Inspirationről: 2012-ben már mindenki elkönyvelte a győzelmét, amikor a 72. lyukon egy körülbelül 30 centis puttot nem sikerült beütnie, majd a rájátszást is elveszítette. Ez a sokk hosszú időre visszavetette Kim pályafutását, de két éve a Women’s British Openen végül csak át tudta szakítani a gátat, és megnyerte első majorjét, most pedig kiváló pozícióban volt ahhoz, hogy jóvátételt vegyen a „mumus” pályán.

Lehet, hogy a negatív emlékek, vagy a nagyobb nyomás, ami egy major-bajnokság hétvégéjén nehezedik az éllovasokra, vagy egyszerűen csak a rosszabb napi forma miatt, mindenesetre In-Kyung Kim az utolsó két fordulóban nem tudta megközelíteni legjobb játékát, tőle szokatlan módon rengeteg kezdő ütése tévesztett célt, és bár vasárnap is az utolsó párban kapott helyet, győzni nem volt reális esélye. Ahogy a többi üldözőnek sem, Jin-Young Ko ugyanis már szombaton kezébe vette az irányítást, egy ponton öt ütéssel is vezetett a harmadik fordulóban, ám akkor a par 3-as 14-esen vízbe ütött, ami dupla bogey-t eredményezett, így ideiglenesen közelebb engedte magához az üldözőit.

Jin-Young Ko történetéhez hozzátartozik, hogy 2015-ben a Women’s British Openen vezető pozícióból zuhant össze az utolsó hat lyukon, ám most vasárnap bebizonyította, hogy az csupán tapasztalatlansága rovására volt írható, a versenyzői képességeivel semmi probléma. Ko elegáns, tanítanivaló ritmusú swingjébe alig-alig csúszott hiba, és a greeneken is nagyon hatékonyan gurított, mindössze a hátsó kilenc közepén került kisebb hullámvölgybe, de a vezető pozícióját ekkor is megőrizte, csupán honfitársa, Mi-Hyang Lee került egy ütésre hozzá, ám a 16-oson, a pálya legnehezebb szakaszán újra kettőre növelte előnyét egy remek birdie-vel, így a záró szakaszokat kicsit nyugodtabban játszhatta le. Nem is hibázott többet, sőt, a 18-ason egy tökéletes gurítással újabb birdie-t jegyzett, így végeredményben 10 ütéssel par alatt, összesen 278 (69, 71, 68, 70) ütéssel zárt, és mindent egybevetve nagy magabiztossággal szerezte meg élete első major címét.

A két győzelem és a további három dobogós helyezés azt jelenti, hogy Ko toronymagasan vezet minden releváns statisztikát az LPGA Touron, és bár a szezon természetesen még korai fázisában jár, jelenlegi formáját látva nehéz elképzelni, hogy ne nyerjen majd további tornákat, akár újabb major-bajnokságot is. Az ANA Inspiration megnyerésével immár a világranglistán is átvette a vezetést, és könnyen lehet, hogy egy új éra első hetében járunk.